2023. január 1.

Az Antichat nevű hackerfórumot, mely világszinten is egy nagyon ismert és elismert oldal, a 2000-es évek elején hozták létre, egy olyan online közösséget alkot, ahol az emberek informatikai rendszerek sérülékenységeiről, hackelésről és IT biztonsági hírekről beszélgetnek, osztanak meg információkat egymással. Jelenleg az Antichat közösség az egyik legnagyobb, legrégebbi és legelismertebb orosz közösség az információbiztonság és a számítógépes underground területén. A közösség széles körben ismert a webes biztonság területén végzett kutatásairól és fejlesztéseiről és népszerű a biztonsági szakértők körében. Ezen a fórumon sok személy sikeresen dolgozik ismert információbiztonsági cégeknél.

Ami miatt úgy döntöttem, hogy górcső alá veszem az oldalt, az leginkább a mögötte álló magyar vonatkozás és az oldalhoz kapcsolódó hírnév kettőse volt. A cikkben szereplő információk mindegyike kizárólag nyílt forrásból elérhető adatokból építkezik, kizárólagos célja a fórumhoz és a magyar céghez köthető személyek, információk feltárása.

Létezik egy ANTICHAT Számítástechnikai és Idegennyelvű Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nevű cég (székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 127. B. lház. 9. em. 25., adószám: 23448209-2-43), amelyet 2011. június 29-én jegyeztek be Magyarországon. Egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője egy bizonyos Zsuravljov Georgij Olegovics (an: Kataszonova Tamara Ivanovna, születés ideje: 1975.02.11.) volt egészen 2022. július 15-éig, amikor is a cégbírósági dokumentum alapján elhalálozott, mindösszesen 47 évesen, elég fiatalon.

A fórumon 2022. július 26-án az egyik vezetőségi tag egy bejegyzést közölt az alapító, fő adminisztrátor, ideológiai inspirátor, Yegorych (Егорыч+++) haláláról. Ez alapján az elmúlt 1,5 évben rákkal küzdött, melyről rajta kívül senki más, még a családja sem tudott. Említést tesznek róla, hogy neki köszönhető, hogy az információbiztonság területén dolgozó szakemberek több mint egy generációja nőtt fel, és megszületett az oroszországi információbiztonság iránya. Az alapító halálával elveszítettek minden hozzáférést a vezetőségi tagok a levelezéshez, a domainhez és a szerverekhez is, jelenleg dolgoznak az oldal mentésén és új infrastruktúrára költöztetésén. A fórumhoz tartozó minden védjegy jog és a projekt joga is egyaránt az alapító családtagjaira száll át. Sokan részvétüket fejezték ki, melyben leírják, hogy egy nagyon rendes és jó ember volt, igazán szerény, akinek rengeteget köszönhet az információbiztonsági szakma.

Az antichat.ru, forum.antichat.ru minden joga az Antichat Kft-t illeti meg. 2016 júliusában hivatalosan is EU-s védjegy lett az Antichat szóból.

Egy védjeggyel kapcsolatos angol nyelvű peres dokumentumból megtudhatjuk, hogy 2000 végén/2001 elején, amikor az internet és a kapcsolódó technológiák elkezdtek megjelenni, és ezzel együtt a biztonsági problémák is, Georgij Zsuravljov fiatal szakember volt, aki a kiberbiztonsági területen dolgozott. Ezalatt az idő alatt elkezdett egy olyan internetes közösségi tér létrehozásának ötletét kidolgozni, ahol a kiberbiztonsági szakemberek, mint például ő és más, a terület iránt érdeklődők összegyűlhetnek, hogy megvitassák a különféle érdeklődésre számot tartó témákat és ötleteket cserélhessenek.

Valamit akart, ami túlmutat az átlagos közösségi chat-csoportokon és ezért kitalálta az ANTICHAT-et. A következő évtizedben a fórum folyamatosan bővült. Georgij végül 2011-ben bejegyezte a cégét, megalakítva az Antichat Kft-t, egy magyar társaságot, miközben továbbra is egyedüli tulajdonosa maradt. Az újonnan alapított társaságot minden szellemi tulajdonjoggal felruházta, amelyet korábban ő birtokolt egyéni vállalkozóként. 2013-ra az Antichat közösség (amelyet nagyrészt az antichat.com és forum.antichat.ru webhelyek, valamint a .net és .org domainek alkottak) 5 millió felhasználóval rendelkezett.

A cég az elmúlt 5 évben folyamatosan veszteséges volt, nagyjából 3MFt-nak megfelelő adózás előtti eredménnyel zárta az évet. A könyvelést kezdetektől fogva a BALANSYS Számviteli, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (székhely: 1139 Budapest, Petneházy u 16-18. fszt. 49., adószám: 12354289-2-41) látta el, kijelölt könyvelője Taninecz Olga (an: Krivenkova Lidia), akinek a Facebook profilja és az anyja neve alapján vélhetően orosz/ukrán felmenőkkel rendelkezik, édesapja facebook profiljában születési helynek Ukrajna, Ungvár városát jelölte meg. Ismerősi között rengeteg orosz születésű, de Magyarországon élő-dolgozó személy található, közülük is kiemelendő Levitin Jakov, aki Oroszországban született és akiről a Google több találatot is adott, mint aki egy magyar egyesület nevében próbálta meg a magyarországi oroszok hivatalos kisebbségi státusának elnyerését megcélozni, illetve tudjuk róla, hogy a Moszkvai Nyomda ipari Egyetem könyvtáros szakán végzett, orosz és passzív angol nyelvismerettel rendelkezik.

Az Antichat Kft. székhelyéül szolgáló lakás tulajdonosa a cégbírósági és földhivatali iratok alapján Kuzmina Jekatyerina Jevgenyjevnya (szül: Oroszország, Ufa, 1970. január 26., an: Szilantjeva Valentyina Szergejevna).

Kuzmina Jekatyerina, robotszakos gépészmérnök, a BME Gépészeti Informatika Tanszék munkatársa, aki PhD disszertációját a textilanyagok térbeli viselkedésének matematikai leírása és számítógépes szimulációja témakörhöz kapcsolódóan írja.
forrás: http://real.mtak.hu/788/1/42775_ZJ1.pdf

Nevéhez köthető egy 2004-ben megjelent magyar nyelvű Delphi 7 programozást ismereteket adó könyv is, melyet dr. Tamás Péterrel és Tóth Bertalannal közösen jegyeznek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Kuzmina lakcímének helyt adó ingatlan korábbi tulajdonosa Tóth Bertalan volt, a könyv egyik társszerzője. Vele egyebek mellett a SzKOT Számitástechnikai és Idegennyelvű Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. (székhely: 4803 Vásárosnamény II., Beregszászi u. 64., adószám: 25673799-1-15), jelenleg végelszámolás alatt álló gazdasági társaságban volt közös kül- és beltag.

dr. Tamás Péter pedig a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke informatikai részlegének a vezetője, egyetemi docens. Önéletrajza alapján B1-es szinten beszéli az orosz nyelvet.

A fórumnak, amely jelenleg a https://forum.antichat.com/ címen érhető el, a cikk megírásának pillanatban 146.917 felhasználója, majdnem 2,5 millió posztja és kicsivel több mint 200.000 témája (thread) van. Érdemes megemlíteni, hogy 2007 májusában ismeretlenek feltörték az oldalt és kiszivárogtatták a benne található adatokat.

YouTube csatornájának, melyet 2016.04.05-én hoztak létre, jelenleg kicsivel több mint 1500 feliratkozója van, továbbá több mint 100 feltöltött videóval rendelkezik (a legfrissebbet 1 éve töltötték fel), melyek témája különféle hackelési módszerek bemutatása.

Twitter oldalának, melyet 2010. decemberében hoztak létre 262 követője van, lokációnak pedig Magyarország van megjelölve, utolsó tweetje 2020. májusi, összesen 5 másik tweetelőt követ. Ezek közül érdemes kiemelni Kirill Firsovot, aki egy 30 éves orosz kiberbiztonsági szakértő, hacker, aki az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Moszkvai Határintézetben tanult és akit az amerikai FBI 2020 márciusában letartóztatott, mint a régen TOP kategóriás deer.io lopott hitelesítő adatok értékesítésével foglalkozó hackerfórum üzemeltetőjét. Kirill ezen túlmenően pedig az Antichat hacker fórum egyik fontos tagja is volt.

A fórum hirdet egy biztonsági audit szolgáltatást is, mely a https://rebz.net/ címen érhető el. Az orosz nyelvű weboldal leírása szerint webes biztonsági auditok, kód audit és szerverek biztonsági auditjával foglalkozik, továbbá jártas Bitcoin tőzsdék, kiprovaluta portálok és okosszerződések biztonsági auditjában is. A részletes leírásban feltüntetik, hogy a csapat vezetője Sergey (nicneve: Rebz, aki egyben a fórum egyik moderátora), további tagok pedig az Antichat fórum törzsfelhasználóiból áll.

Az antichat.ru domain nevet 2001.08.30-án regisztrálták be az Antichat Kft. nevére, mint tulajdonos, az antichat.com domain nevet 2004.08.31-én, az antichat.hu-t pedig 2011.07.29-én szintén a Kft. nevére. A magyar domainen jelenleg is egy orosz szerverre mutató alapértelmezett szöveg jelenik meg.

forrás: https://info.domain.hu/webwhois/hu/domain/antichat.hu
forrás: https://cctld.ru/en/service/whois/?domain=antichat.ru#service

A 2020-ban magyar nyelven is megjelent Danyiil Turovszkij – Orosz hekkerek c. könyvében az író is említést tesz az Antichat fórumról az alábbiak szerint (szó szerinti idézés a könyv 46-47. oldalából):

„A hekkertársadalom fejlődésével párhuzamosan folyamatosan kezdett formálódni a piac is, ahol meg lehetett vásárolni a szolgáltatásaikat. Dmitrij (kérésére megváltoztattam a nevét) a 2000-es évek elején kezdett érdeklődni a feltörések iránt, amikor tizenhárom éves volt: a számítógépének nem volt elég kapacitása a játékokhoz, de valamivel foglalkozni akart. Először az osztálytársával készítettek weboldalakat: a barátai lerajzolta az iskolai füzetébe az órákon a dizájnt, aztán Dmitrij közvetlenül a papírra írta a kódot. „Az ilyen korlátok kedveztek a találékonyságnak, bennem pedig elég gyorsan kialakult az érdeklődés az iránt, hogy hogyan lehet az ilyen weboldalakat feltörni” – emlékszik vissza a hekker.

Az első áldozatai más tanulók weboldalai lettek. Nem sokkal ezután rátalált a hekkerfórumokra. Akkoriban sok ilyen volt: a hackzone.ru, amelyből aztán a betiltott Underground Information Center nőtt ki (a Hackzone őslakosainak nem tetszett, hogy a weboldalnak kamaszok lettek a rabjai, ezért úgy döntöttek, külön felületet alakítanak ki maguknak), a bugtraq.ru, a void.ru. Dmitrij az Antichat törzsvendége lett, ahol a hálózatokat, a feltöréseket és az információs védelem híreit tárgyalták meg. Ugyanúgy, mint más fórumok tagjainál, az Antichat látogatóinak egy részé szinte a weboldalon élt, sőt még dalt is szentelt neki:

Korán kelve bekapcsolom az internetet
Belépek az Antichatre, a világon jobb
weboldal nem is lehet
Antichat.ru, Antichat.ru
Érted minden weboldalt bedöntök
Antichat.ru, Antichat.ru
Azért mert szeretlek téged

A fórumon a hozzáférésnek volt szintjei: a soron következőre mindig úgy lehetett felkerülni, ha valaki egy cikkben bebizonyította, hogy jártas a programozásban.

Ahogy az Antichat hierarchiájának csúcsára jutott, Dmitrij összeismerkedett más fiatal hekkerekkel. Néhány évvel később közülük kerültek ki Oroszország legjobb kibervédelem-specialistái, mások jól keresnek az illegális feltörésekkel, és vannak, akik a börtönbüntetésüket töltik az USA-ban. Maga Dmitrij végül elhatárolódott a feltörésekkel való pénzkeresettől, mert nem volt képes „magából paranoiást nevelni”: „Hiszen ez folyamatos stressz, mindig óvatosnak kell lenni.”

Összegezve az eddigi információkat megállapítható, hogy az egyik legnagyobb, legaktívabb jelenleg is üzemelő orosz hackerfórum tulajdonosa valamilyen oknál fogva egy magyar cégben képzelte el a fórum jogi hátterét, azonban idén fiatalon elhunyt. Mindenképp érdekes nemzetbiztonsági kérdéseket feszeget ennek a fórumnak a jelenléte és a magyar kapcsolódásai, a tulajdonos és a vezetőségi tagok esetleges orosz hírszerző szervezetekkel való összefonódásai és a fórumon kitárgyalt témák, hackek kockázatai. Mi lesz vajon a tulajdonos halála után a céggel, ki veszi át esetleg annak az irányítását és mi lesz magának a fórumnak a további sorsa.