Kibernyomozó

Definíció: Nyomozó, aki a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos tevékenységeket vizsgálja.

Kérem engedje meg, hogy néhány szóban bemutassam az első magyar Kibernyomozó Irodát.

Tagadhatatlan, hogy a XXI. században a különféle informatikai eszközök (számítógép, laptop, okostelefon, tablet, okoseszközök…stb) és az internet térhódítása rohamtempóban növekszik, fejlődik az élet minden területén megtalálhatóak. A magánszemélyektől kezdve a legnagyobb cégeken át mindenhol jelen van az a technológia melynek segítségével gyorsan, egyszerűen, szinte bárhonnan elérhetőek a világháló szolgáltatásai. Az online élet nélkülözése, az attól való elszakadás szinte elkerülhetetlen. A fiataltól az idős generációkig bezárólag a legtöbben szívesen használják valamilyen célra a modern világ adta lehetőségeket. Sajnos azonban csak kevesen mérik fel azt, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk és még kevesebben foglalkoznak azzal, hogy ezt hogyan lehet megelőzni. Emiatt legtöbben már csak akkor kapnak észbe, amikor már bebizonyosodik, hogy áldozatok lettek. Ilyenkor tud hatékony segítséget nyújtani a kibernyomozó, akinek a feladata az interneten leselkedő veszélyek folyamatos felkutatása, a problémák elhárítása, az áldozatok védelme és különféle tudatosító, oktató tevékenységekkel a megelőzés, felkészítés.

Jelenleg Magyarországon a kibernyomozó, mint foglalkozás nem igazán elterjedt, azonban külföldön ennek már sokkal nagyobb hagyománya van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hazánkban kevesebb lenne az internetes bűncselekmények és veszélyek száma. Az internetes támadások országhatárokon átívelnek és kivétel nélkül mindenhol jelen vannak.

A kibernyomozó számtalan területen tud segítséget nyújtani, legyen szó akár magánszemélyről akár cégről. Biztos Önnel is előfordult már, hogy zaklatták az interneten, rosszindulatú hackertámadás áldozata lett, vagy cégvezetőként cégétől érzékeny üzleti dokumentumokat tulajdonítottak el, esetleg megpróbálták zsarolni vagy más jellegű támadás érte. Sajnos egyre több embert és céget érintenek ilyen és ehhez hasonló támadások és a legtöbben nem tudnak hatékony válaszlépéseket adni, emiatt súlyos anyagi, erkölcsi károk érik őket.

Röviden összefoglalva tehát a kibernyomozó hatékony segítséget tud nyújtani bármilyen számítógépes bűncselekmény felderítésében, elhárításában, a megelőzésben, legyen szó akár magánszemélyről akár cégről. Teljes körű, komplex megoldásokkal képes egy olyan átfogó védelmi szintet kialakítani, amivel megelőzhetőek, minimalizálhatóak lesznek a jövőbeni támadások.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.